Servering i støbejern går aldrig af mode

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce quis lectus quis sem lacinia

 

En uundværlig klassiker

Gryder og panderne i støbejern fra utopia er det man må betegne som en uundværlig klassiker. Støbejern er kendt for at være et af de bedste materialer til madlavning, da varmen altid fordeles jævnt og ensartet i gryden. Dette gør den ideel til eksempelvis simreretter eller grydebrød.

Støbejernsgryden holder sig varm længe efter, der er blevet slukket for blusset, hvilket giver mulighed for energivenlig madlavning. Samtidig er denne egenskab optimal til servering af den færdiglavede ret, der holdes varm ved bordet. Støbejernsgryden kan bruges på alle varmekilder inklusiv induktion og tåler desuden både grill, ovn og rengøring i opvaskemaskine.

Gryder og panderne fås i sort og enkelte i hvid. Du finder dem på linket her.

 

 

 

Cast iron ødelagt pandeFørstehjælp til ødelagt støbejern

Der skal bruges: 1 kilo billig fint salt, evt. det til opvaskemaskiner + 2 liter billig madolie

Sådan redder man en støbejernspande eller gryde:

Først og fremmest skal man være sikker på, at det rent faktisk har en støbejernspande! En teflonpande eller en almindelig jernpande kan ikke klare den behandling der beskrives i dette indlæg. Støbejern kan tåle ekstreme varmegrader – det kan de andre ikke.

Tag støbejernspanden eller støbejernsgryden og stil den på et blus. Hæld et kilo fint salt i, så bunden er helt dækket til, til godt op ad kanten, og tænd under panden ved middelhøj varme. Åben vinduet – det ryger lidt. Lad den stå på det varme blus i 30-45 minutter. Rør lidt i det hver 5-10 minut - brug et metal- eller træredskab – ikke plastik.

Saltet, der har ligget nederst er blevet brunt fordi det har suget snask ud af panden, så man skal flytte nyt rent salt ned i bunden. Efter en god halv time slukkes for blusset, og lader den køle.

Smid saltet ud og vask panden i varmt vand – UDEN SÆBE! Få alt saltet skyllet grundigt væk, hæld vand ud, men tør den ikke af. Stil den tilbage på blusset og tænd under den igen. Denne gang er medium varme fint. Når vanddråberne er fordampet hældes 1-2 liter olie i – igen så det står godt op ad kanten. Lad den stå med varme under olien i et kvarters tid, og sluk så under den. Lad den stå med olien i i 12 timer, og varm så olien op igen i et kvarters tid. Vent igen i 12 timer og varm den op igen. I alt skal man varme op 3-4 gange, afhængig af hvor medtaget den var.

Til sidst hældes olien ud, og nu vaskes den grundigt i varmt vand – UDEN SÆBE!! Voila! Nu er panden så god som ny. Men den kan blive meget bedre! Læs videre længere nede: Sådan vedligeholder man støbejern.

 

 

 

stoebejernSådan vedligeholder man støbejern

Støbejernspanden eller gryden er med 99% sikkerhed blevet “sticky” fordi den er blevet vasket med sæbe eller den har været i opvaskemaskinen. Jern kan IKKE tåle sæbe og fugt. Så rengøring foregår kun under varmt vand, og uden nogen form for sæbe. Bare skrub på den med børsten. Og ja, den bliver ren og 100% bakteriefri.

I det tilfælde den ikke bliver ren, lader man den stå med vand i natten over. Så er det der måtte være klistret lidt fast, lige til at vaske af. Når den er ren hældes vandet ud i vasken, tør den IKKE, men stil den over på et varmt blus indtil alle dråberne er fordampet.

Nu har man en meget varm, knastør og 100% ren og bakteriefri pande, og den giver man så lige en sjat madolie, som tørres ud over hele panden.

Og det er det! Jo længere tid man bruger på sin pande og ikke giver den sæbe, desto bedre bliver non-stick overfladen. Og SKULLE uheldet være ude og der kommer sæbe på den eller den begynder at blive skidt igen… så rens forfra med salt og olie. Det er VILDT let og panden har man resten af livet.